Gıda Depolama ve Korumada Ozon

Gıda Depolama ve Korumada Ozon

Ozon, klor veya potasyum sorbat gibi geleneksel antimikrobiyal maddelere kıyaslandığında birçok önemli avantajından ötürü gıda endüstrisinde çok sayıda uygulamada kullanılan antimikrobiyal bir ajandır.

Gıdaların üzerindeki bakteri, mantar, virüs, protozoa ve bakteri veya mantar sporlarını yok etmek için ozon gazı veya suda çözünmüş ozon uygulaması yapılır.

Potansiyel virusidal (virüs öldürücü) etkilerinin yanı sıra hem gram pozitif hemde gram negatif bakterilere ve mantarlara karşı etkisi kanıtlanmıştır.

Bir dezenfektan olarak klordan daha etkili olan ozon, diğerlerine kıyasla daha geniş bir mikroorganizma yelpazesi üzerinde etkindir. Genellikle birçok organik materyal ile klordan daha hızlı bir şekilde reaksiyona girer ve daha az ayrışma ürünü ortaya çıkar. Çıkan bu ürünler hızla oksijen üretimine girer ve gıda üzerinde kalıntısı kalmaz. Bu gibi avantajlar ozonun gıda endüstrisi için cazip bir teknoloji olmasını sağlar. Haziran 2001 ‘de Amerikan FDA ozonun gıda ile kullanılabilecek bir antimikrobiyal madde olduğunu elektrik güç araştırma enstitüsünün talebi üzerine yanıt olarak onaylanmıştır.

Günümüzde ozonun gıda endüstrisinde uygulamaları meyve ve sebze işleme, depolama, su ürünleri işleme ve buz üretimi gibi süreçler de gerçekleşmektedir.

Ozon gazının en etkin şekilde kullanımı için;

*Ozonun söz konusu istenmeyen mikroorganizmalar ile temas ettiğinden emin olmak,

*Gıdaların zarar görmemesi için uygun dozda ozon gazı kullanmak gereklidir.

25 yıldır Japonya’da gıda bilimcileri endüstrisinde ozon ile ilgili eğitim verilmektedir ve uygulanmaktadır. Bu uygulamalar ozonun gıda işletme tesislerinde gıda nakil araçlarında, gıda dağıtım merkezlerinde, gıda pazarlama ve hatta evlerden özel olarak satın alınan gıdaların temizliğinde ve uzun süre saklamak üzere buzdolaplarında kullanılma şeklindedir.

Etiketler: Gıda Depolama Sürecinde Ozonun Rolü
Mart 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR